Hoe bereiken we dit?


Om DNA te kunnen vergelijken van Gypsy Horses wereldwijd hebben we zoveel mogelijk DNA profielen nodig.
We kunnen momenteel onderscheid maken tussen Gypsy Horses die al een DNA profiel hebben, en degenen die dit nog niet hebben.

Als je meer wil weten over hoe jij (of beter gezegd: jouw paard uiteraard) kan meedoen aan de database kijk dan even bij de “Meedoen” pagina.

 

Hoe werkt de databank?

 

De databank is een software programma dat speciaal voor dit doel is geschreven. In dit programma worden alle DNA profielen ingevoerd. Als er een nieuw paard wordt toegevoegd kunnen we met één druk op de knop dit profiel vergelijken met alle andere profielen in de database. Momenteel zijn dat er honderden, maar in de toekomst kunnen dit er duizenden worden.

 

Het programma geeft ons daarna een overzicht van alle paarden die vergeleken zijn met het paard waar de zoekopdracht voor gedaan is. De paarden die het meest overeenkomen staan bovenaan de lijst. Als twee paarden op alle 17 markers een overeenkomst hebben dan spreken we van een volle match. Ouder en kind matchen namelijk altijd (sommige uitzonderingen daar gelaten) op alle 17 markers. Als jouw paard dus een volle match heeft met een ander paard dan kan dit betekenen dat het hier om ouder en kind gaat.

 

De database vergelijkt de letters in iedere marker. De letters zijn echter een manier om een echt DNA profiel leesbaar te maken. Het werkelijke profiel ligt bij het lab en ziet er heel anders uit. Alleen het vergelijken van letters in de profielen is dus niet voldoende om conclusies te trekken over verwantschap. Alleen het lab kan dit doen aangezien zij de werkelijke profielen vergelijken met elkaar. Wij kunnen dus nooit concluderen of paarden gerelateerd zijn aan elkaar zonder tussenkomst van het laboratorium.

 

Statistisch gezien is het mogelijk dat twee paarden op alle 17 markers op letters matchen maar in feite geen familie zijn. Daarom kijken we altijd eerst naar de achtergrond van de paarden. We kijken naar de leeftijd, land van herkomst, hoogte en kleur. Dit is ook de reden dat we je vragen om een formulier in te vullen voor ieder paard. Als hierna blijkt dat de paarden helemaal geen familie kunnen zijn, dan is een test door het lab ook niet nodig. Die test zou dan namelijk altijd negatief uitvallen, zonde van het geld dus.

 

Als de achtergronden wel overeenkomen geven we het lab de opdracht om een ouderschapstest uit te voeren. Als de match door het lab wordt bevestigd (of wordt ontkracht dat kan natuurlijk ook) dan krijg je hiervan een officieel rapport. Dit rapport kun je toevoegen aan de papieren van jouw paard en opsturen naar het stamboek waarbij jouw paard is geregistreerd. Wij sturen hiervan ook altijd een kopie naar het stamboek.

 

Indien je meer wilt weten over het verschil tussen een DNA profiel zoals jij die hebt en het profiel wat het lab heeft, stuur ons dan eens een mailtje. We leggen het je graag uit. Wel een waarschuwing: dit is een behoorlijk technisch verhaal, maar ontzettend interessant!


web tracking