Hoe kan ik meedoen?


Om dit project tot een succes te kunnen brengen hebben we zoveel mogelijk DNA profielen nodig. Dit krijgen we niet voor elkaar zonder jou.
Help ons om de DNA Databank voor dit geweldige ras zo compleet mogelijk te maken en stuur ons vandaag nog het DNA profiel van jouw paard! Wij zijn geen stamboek en alle Gypsy Horses zijn welkom in de DNA Databank.

 

Mijn paard heeft al een DNA profiel

 

Het enige wat je hoeft te doen om jouw paard ook te laten opnemen in de databank is het DNA profiel van jouw paard aan ons toesturen en dit formulier (39,5kb) meesturen. Dit is helemaal gratis.

 

 

Mijn paard heeft nog geen DNA profiel

 

Heb je nog geen DNA profiel van jouw paard? Dan kun je dit zelf laten opmaken bij een laboratorium van jouw keuze. Zelf adviseren wij gebruik te maken van Animal Genetics in de UK. Kijk op www.horsedna.co.uk voor meer informatie. Prijsinformatie kun je hier ook vinden. Je hebt wel een creditcard nodig om bij hen een DNA profiel te laten maken. Voordeel is dat zij snel zijn en zeer redelijk geprijsd. Heb je geen creditcard dan is het ook een optie om het Nederlandse laboratorium Van Haeringen in Wageningen te gebruiken. Kijk op www.vhlgenetics.com. Vraag bij hen wel specifiek naar het opsturen van het DNA profiel, anders sturen zij enkel een bevestiging. Uiteraard zijn er nog meer laboratoria waar je een DNA profiel van je paard kunt laten opmaken. Zolang je er zeker van bent dat er minimaal op 17 markers wordt getest is er geen bezwaar om gebruik te maken van een ander lab dan hierboven vermeld.

 

Sommige stamboeken bieden je de mogelijkheid om via hen een DNA profiel te laten opmaken tegen een gunstig tarief. Als je hier gebruikt van wilt maken zorg dan eerst dat het stamboek bereid is jou (en ons!) toestemming te geven om het DNA profiel te gebruiken voor ouderschapsvergelijking. Het ICS stamboek geeft hiervoor bijvoorbeeld geen toestemming en zal het DNA profiel van jouw paard niet aan je verstrekken.


Om een DNA profiel te laten opmaken zet je de volgende stappen:

1. Trek 30-40 haren uit manenkam of staartwortel. Het handigste is om dat te doen onder de manenkam of aan de rand van de staartwortel; als het er warm is dan laat het haar ook makkelijker los. Je kunt de haren trekken met een pincet of de haren om een pen heen draaien en dan eruit trekken. Kijk goed of je ook de wortels ziet aan het uiteinde van de haren.

2. Deze haren doe je in een hersluitbaar zakje. Op het zakje vermeld je: naam paard, levensnummer, chipnummer en naam eigenaar.

3. Ga naar de website van het lab van jouw keuze, print het registratieformulier en stuur deze ingevuld mee met het DNA monster. Het opmaken van een DNA profiel is niet hetzelfde als een ouderschapstest. Dit kun je pas doen als je ook DNA van de vermoedelijke ouders kunt meesturen. Kies dus enkel voor het opmaken van een DNA profiel.


(LET OP: als je al weet wie de ouders van jouw paard zijn en hier is reeds DNA van vastgelegd dan is het in de meeste gevallen mogelijk dit tegelijk met het opmaken van het profiel te laten testen. Neem contact met ons op via de e-mail over welke toestemmingen je hiervoor nodig hebt en hoe je het formulier PAARD moet invullen)

 

4. Je ontvangt het profiel thuis. Sommige labs sturen je ook een digitale kopie (Animal Genetics).

 

5. Het profiel scan je in of kopieer je en stuur je naar de DNA Database samen met het inschrijfformulier. Zorg dat je dit formulier ondertekend. Ons mailadres is info@gypsyhorse-dna.com. Voor onze adresgegevens kun je ook even via de e-mail contact zoeken.

 

6. Na ontvangst van het profiel en het inschrijfformulier voegen wij je paard toe aan de DNA Database. De resultaten geven we via de e-mail. Houd er dus rekening mee dat je wijzigingen hierin tijdig aan ons doorgeeft zodat we altijd contact met je kunnen opnemen mocht er een match gevonden worden.web tracking