Waarom een DNA Databank?


In de jaren ’90 zijn er grote groepen Gypsy Horses vanuit Engeland en Ierland geëxporteerd naar Europa en de Verenigde Staten. Sinds die tijd heeft het ras zich verspreid over de gehele wereld en is het bekend geworden onder meerdere namen zoals de Gypsy Vanner, Tinker, Irish Cob en Gypsy Cob. Wereldwijd zijn er meerdere stamboeken die keihard werken aan de verbetering van het ras en een stamboekregistratie hebben opgezet.

Omdat er niet veel bekend is over de paarden die geëxporteerd zijn is het logisch dat er in deze stamboekregistraties wat gaten zijn gevallen. In de meeste gevallen is DNA vergelijking de enige manier om te ontdekken of er familiebanden bestaan tussen Gypsy Horses.


Normaal gesproken wanneer er DNA vergelijking wordt gebruikt om familiebanden aan te tonen ontvangt het laboratorium DNA monsters van de paarden die naar verwachting aan elkaar zijn gerelateerd. De afstamming is dan gewoon bekend en men gebruikt de DNA controle alleen voor de volledigheid. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij het KWPN.

 

In het geval van ons ras is dit meestal niet mogelijk. Sterker nog, in bijna alle gevallen hebben we geen idee wie de moeder, vader of veulen is van een bepaald paard. Dit betekent dat we grote hoeveelheden DNA monsters met elkaar moeten vergelijken om een match te kunnen vinden. Als je dit op eigen houtje zou proberen wordt het een onbetaalbaar verhaal. Het lab wil namelijk per vergelijking wel geld ontvangen. Daarom is er een database gebouwd die voor ons een eerste schifting maakt. Zo weten we waar we moeten zoeken en welke paarden we uiteindelijk door het lab moeten laten testen. Hoe de database werkt vind je op de pagina “Hoe”.

 

Als je zoekt naar iets wat niet bestaat dan zul je het niet vinden. Als de ouders van jouw paard niet in de databank staan dan is het dus onmogelijk om ze te vinden. Om die reden hebben we zoveel mogelijk DNA profielen nodig. Hoe completer de database, hoe meer kans op een match. Dat is dan ook wat we willen bereiken: één grote DNA Databank gevuld met DNA profielen van Gypsy Horses van over de hele wereld.
web tracking